Eigendom/ contracten/ bewijzen en belastingen

 

Eťn van de eerste vragen die opkomt, als U denkt over het aanschaffen van land of onroerend goed, is: is het bezit daarvan legaal?. Hoe zijn deze zaken georganiseerd in IndonesiŽ? Kan iemand die niet van Indonesische afkomst is legaal eigenaar worden van grond of onroerend goed in IndonesiŽ? Het antwoord op deze vraag is nee. Tot op de dag van vandaag kan iemand die geen IndonesiŽr is (nog) geen grond in IndonesiŽ bezitten. Maar er zijn legale wegen om een contract aan te gaan met een Indonesische staatsburger (een nominee), die de buitenlandse eigenaar alle rechten en legale bescherming geven die noodzakelijk zijn. Deze contracten hebben bewezen veilig en betouwbaar te zijn voor een investering in grond en/of onroerend goed*.

 

 

Het is uitermate belangrijk dat U altijd op de hoogte bent van de inhoud van de documenten die de koop en bouw van uw huis betreffen. U krijgt van ons altijd een engelse vertaling van de (gestandaardiseerde) overeenkomsten die tot stand komen tussen U en uw nominee.

 

* Graag willen wij hierbij opmerken dat in het geval van een ‚Äúbuitenlandse investering‚ÄĚ door een buitenlandse onderneming andere regels gelden. .

 

Hoe kunt U toch legaal recht krijgen op uw investering als niet-indonesiŽr?

 

Alleen indonesische staatsburgers kunnen rechtmatig grond bezitten in IndonesiŽ (deze situatie kan veranderen). In het geval iemand van buiten IndonesiŽ grond wil kopen wordt er een samenwerking opgezet met een indonesische staatsburger, die de zogenaamde nominee van het land wordt. De nominee is de officiŽle eigenaar van het land, maar er wordt een legaal, officieel contract opgesteld, bij een notaris. Daarin wordt de overeenkomst vastgelegd die de buitenlandse koper met de Indonesische nominee aangaat betreffende de grond.

 

Het bovengenoemde contract tussen koper en indonesische nominee bestaat uit vier documenten waarin de volgende overeenkomsten zijn opgenomen:

  1. Leen overeenkomst. De buitenlandse koper heeft het bedrag dat nodig is voor de aankoop van de grond geleend aan de Indonesische nominee.
  2. Recht op gebruik overeenkomst. De buitenlandse koper heeft het recht het land te gebruiken.
  3. Document van verklaring: in dit document verklaart de nominee de som geld (die nodig is voor de aankoop) te hebben geleend, en verklaart op de hoogte te zijn van het feit dat het de intentie van de buitenlandse koper is om de grond te bezitten.
  4. Overeenkomst tussen beiden partijen: in deze overeenkomst worden vastgelegd welke commissies zullen worden betaald voor de gemaakte overeenkomsten en welke plichten betreffende het land bij de nominee liggen.

 

 

 

 

Hoe kunnen wij bovengenoemd traject goed aan U uitleggen? Nog een keer, stap voor stap:

  1. De buitenlandse koper geeft het aankoopbedrag om de grond aan te schaffen te leen aan de nominee.
  2. De nominee “geeft’ de grond aan de buitenlandse koper in leenbruik en een overeenkomst wordt aangegaan betreffende eventuele verkoop van de grond.
  3. De ‚Äúbezit-status‚ÄĚ van de grond voor de buitenlandse koper is: men kan de grond ‚Äúuitlenen‚ÄĚ.
  4. Het is de plicht van de nominee, te allen tijde de buitenlandse koper bij te staan, als deze de grond wil verkopen. Ook zijn er officiŽle plichten voor de nominee ten aanzien van de grond (als officiŽle eigenaar).